Nytt blikk på papir

Papir
Foto: Ellen Cecilie Fleischer

I utstillingen «Papir» utforsker Ellen Cecilie Fleischer hva som går tapt i en stadig mer digitalisert verden. Utstillingen åpner torsdag 4. oktober kl. 18 og varer frem til 28. oktober.

Utstillingen består av makrofotografier av papir i forskjellige vinkler og lyssettinger, trykket på papir og aluminium. Å trykke fotografiene på aluminium, som er et relativt sett kaldere materiale enn papir, fremhever kontrastene mellom det gamle og det nye, det vitenskapelige og det emosjonelle.

– Jeg ønsker å vise det som går tapt ved samfunnets hig etter forenkling, digitalisering og et stadig høyere tempo. Papir er statisk materielt, men fleksibelt i formen og et meget taktilt materiale i all sin enkelhet. Papir har eksistert i over 2000 år, og har vært en vesentlig del av en rekke fremskritt frem til i moderne tid, og nå fases papiret langsomt ut til fordel for andre materialer som plast eller av lagringsplass på digitale enheter, sier Fleischer.

Ved å gå helt tett inntil og vise øyeblikk i papirets bevegelse håper hun å fange det rene, enkle og estetiske ved det langsomme mediet og oppmuntre tilskueren til å, i alle fall tidvis, å velge analogt fremfor digitalt.

– Bildene tas i fotostudio med makrolinse og prosesseres senere nettopp digitalt – paradoksalt som det er at jeg anvender teknologien jeg retter skepsis mot i prosjektet for å fremme budskapet.

Velkommen!