Våtplateportretter av den moderne bergenser

Adrian Flatebø. Foto: Raina Vlaskovska

Velkommen til åpning av ustillingen Bergeners av Raina Vlaskovska.

«Bergeners» består av originale våtplateportretter på klart glass og aluminiumsplater i størrelsen 8×10 tommer (20×25 cm). Bildene i utstillingen er nære portretter av Bergens innbyggere, der det moderne mennesket avbildes med fortidens teknikk: kollodium våtplate.

Kollodium våtplate ble oppfunnet i 1851 og er en av de eldste fotografiske teknikkene. Hele prosessen fra fotografering til fremkalling må skje mens platen er våt. Det tar ti til femten minutter fra modellen stilles foran storformatkameraet, til man heller emulsjonen på en glassplate, sensibiliserer den i sølvbadet, tar eksponeringen, løper til mørkerommet, fremkaller platen og fikserer den. Vlaskovska har jobbet med teknikken siden 2013.

– Portrettfotografering med kollodium våtplate er en personlig besettelse. Det oppstår en helt spesiell atmosfære i hvordan man arbeider og kommuniserer. Og det å praktisere fotografi som et håndverk med all kjemien som iblant bringer med seg uventede opptredener i bildene, får meg til å føle at teknikken er beslektet med sjelen, sier Vlaskovska.

Raina Vlaskovska, født i Sofia, Bulgaria og nå basert i Bergen, er en fotograf som jobber med historiske fotografiske prosesser og storformatkamera. Vlaskovska har en Bachelorgrad i fotografi fra Academy of Theatre and Film Arts i Sofia og en Mastergrad i billedkunst fra Kunsthøgskolen i Bergen fra 2016. Lidenskapen for fotografi kom i ung alder, da hun vokste opp med en bestefar som var fotojournalist og som introduserte henne for mørkerommet.

Utstillingen åpner 1. november kl. 18.