Vårprogrammet 2023

Vårprogrammet 2023 på Fotografiens Hus

Foto: Charlie Hay/Nina Staff

12/1 – 5/3 2023

Analogier 

Fellesutstilling med Charlie Hay, Nina Staff, Stig Marlon Weston, Dorothea Bornemann & Ruth Güse

 

I januar 2023 åpner fellesutstillingen Analogier på Fotografiens Hus. Utstillingen består av arbeidene til fem fotografer som på hver sine måter arbeider med analogt fotografi. 

Selve tittelen – Analogier – henviser både til den analoge teknikken, men også til begrepet antologi; en samling av verk beslektet i tema eller sjanger, men skrevet av forskjellige forfattere.

Analogier på Fotografiens Hus består av verk laget med blant annet våtplater, selvlagde pinhole-kameraer og plantekjemikalier. Noen av verkene i samlingen finnes ikke enda, men blir til i selve gallerirommet som del av en performance.

Les mer om utstillingen her


Foto: Marius Svaleng Andresen

9/3 – 2/4 2023

Life in the New

Marius Svaleng Andresen 

 

Urbanisering i storskala, den funksjonelle byen og menneskets relasjon til arkitektur er alle tema i Marius Svaleng Andresens prosjekt Life in the New. Prosjektet gis også ut som fotobok våren 2023.

Den brutalistiske arkitekturen i bydelen Novi Beograd i Serbia er bakteppe når vi blir kjent med menneskene som faktisk utgjør området, et sosialistisk og modernistisk byprosjekt med opphav i datidens Jugoslavia. Hvordan tilpasser og personliggjør menneskene hjemmene sine i de tilsynelatende formløse, grå og tårnende betongbyggene? Ved å gå under fasadene utforsker prosjektet hvorvidt løftene om en egalitær by med høyt menneskefokus har holdt vann i overgangen fra sosialisme til post-sosialisme etter Jugoslavias fall.

Les mer om utstillingen her


Foto: «Lick my Fur» av Malin Griffiths, «little sun pt.2» av Stephanie Sikkes

13/4 – 21/5 2023

Dogwalk / Woman in the shape of… 

Malin Griffiths, Stephanie Sikkes

 

Fellesutstillingen Woman in the shape of… / Dogwalk består av to prosjekter som sentrerer seg rundt selvpresentasjon, normer og kvinnerollen.

I Woman in the shape of… setter Stephanie Sikkes fokus på den moderne kvinnens mangfold. Sikkes avbilder sterke, kvinnelige karakterer i ulike aldre og livssituasjoner, og bruker kollasj for å skape det hun omtaler som visuelle symboler på kvinnen. Prosjektet har ikke til hensikt å definere kvinnen, men tvert imot presentere et heterogent og formskiftende univers – skapt i samspill med de avbildede og i møtet med betrakteren.

Malin Griffiths utforsker mote og identitet i en foranderlig verden som stadig former oss. Tittelen Dogwalk henviser til begrepet «Catwalk», og er inspirert av kunstnerens daglige hundeturer der hun observerer hvordan mote kommer til uttrykk i hverdagslivet. Griffiths betrakter verden som et teater, hvor vi med maskespill og kostymer kontrollerer vårt publikum og fremfører vårt kjønn. Klær er døde, men idet de tres over kroppen får de umiddelbart liv. I dette kodede spillet kan plagg både gi og ta makt fra den som bærer dem.

Les mer om utstillingen her


Foto: «Holmlia B-laget» av Brian Cliff Olguin

25/5 – 25/6 2023

Bror

Brian Cliff Olguin

I utstillingen Bror inviteres publikum til et innblikk i ungdommers hverdag på Holmlia – en hverdag utenfor de store overskriftene.

Holmlia, som flere steder på Oslos østkant, preges av levekårsutfordringer og havner ofte i medienes søkelys. Samtidig har de unge mennene en annen opplevelse av sin virkelighet. På fotballbanen drømmer de om Champions League, og bak skjermene søker de følgere og bekreftelse. De kaller hverandre for “bror” – et tegn på tillit og tilhørighet til et fellesskap. Holmlia er deres hjemmebane.

Fotograf Brian Cliff Olguin fokuserer sitt fotografiske virke rundt spørsmål om identitet og klasse. Olguin er selv vokst opp Holmlia og er utdannet som fotojournalist.

Les mer om utstillingen her