Kunstnersamtale: Life in the New

Kunstnersamtale: Life in the New // Marius Svaleng Andresen & Monica Aasen

Søndag 2. april kl 14.00 avholdes kunstnersamtale mellom utstiller Marius Svaleng Andresen og Monica Aasen. Dette er også siste utstillingsdag med «Life in the New» i Fotografiens Hus. Ta turen innom og se mer av prosjektet som utforsker urbanisering i storskala, den funksjonelle byen og menneskets relasjon til arkitektur.
 
——
I prosjektet Life in the New dykker Marius Svaleng Andresen inn i kompleksiteten av byutvikling og påvirkningen den har på mennesker, med den eks-Jugoslaviske bydelen Novi Beograd, Serbia, som bakteppe. Hva er forholdet mellom mennesker og arkitektur, og hvordan forandrer det seg når byer vokser og fortettes? Med bilder i skjæringspunktet mellom dokumentar- og kunstfoto undersøker Life in the New hva som skjuler seg bak fasaden.
 
Novi Beograd ble reist fra ingenting etter andre verdenskrig, og skulle sementere en sosialistisk, egalitær bystruktur etter Jugoslavisk modell. Brutalistisk arkitektur utgjør store deler av boligmassen i området, som er et av de mest folkerike i landet. Hvordan tilpasser og personliggjør menneskene hjemmene sine i de grå og tårnende betongbyggene?
 
I fotoprosjektet har Svaleng Andresen intervjuet og portrettert 12 mennesker eller grupper i deres hjem eller arbeidsplasser. Slik har fotografen fått deres førstehåndsperspektiv på, hvordan det er å leve i bydelen i overgangen fra sosialisme til post-sosialisme, og om den nøye planlagte bystrategien har tålt tidens tann.
 
Imponerende arkitektur og kompleks geometri er synlig i fotografiene, men den trekker seg inn i bakgrunnen for å avsløre sin alminnelige prakt: dens små dramaer, dens melankoli, dens ubehag, særhet og humor. Nå og da oppdager Svaleng Andresen øyeblikk av ren skjønnhet, den skjøre, uoverlagte poesien av hverdagen som trives midt i formaliteten til arkitektenes store visjoner.
Prosjektet utgis som fotobok med samme tittel i løpet av våren 2023.
 
Marius Svaleng Andresen (f. 1989) er en fotograf og skribent bosatt i Oslo. Som fotograf fokuserer han særskilt på urbanisme og urban geometri, og relasjonene mellom mennesker og arkitektur. Verkene hans dokumenterer det underfundige og tilfeldige i omgivelsene rundt oss, og grenser ofte mot det voyeuristiske når han portretterer mennesker i krysningen mellom offentlig og privat sfære.
 
Life in the New er Marius Svaleng Andresens første separatutstilling.