Christopher Jonassen: Vessels

Christopher Jonassen
Foto: Christopher Jonassen

Christopher Jonassen har over en periode på tre år fotografert intime scener av båtfarende sommerturister ved sørlandskysten. Bildene, som er tatt fra fugleperspektiv, gir oss et ærlig innblikk i menneskelig atferd og samhandling.

I en maritim innpakning avslører fotoserien Vessels mer enn det åpenbare. Gjennom å betrakte de fremmede holdes et speilbilde av oss selv opp, og tvinger uunngåelig frem en refleksjon rundt vår kultur, verdier og tilværelse.

Blindleia der fotoene er tatt, er den indre skipsleia i Lillesands skjærgård som strekker seg fra Skauerøya i øst til Ulvøysund i vest. Dette området blir av mange, inkludert kongefamilien, sett på som en av Norges vakreste kystperler og selve indrefileten av norsk skjærgårdsidyll.

“Gjennom en voyeuristisk tilnærming oppnår Jonassen å skape en intim nærhet i Vessels. Bildene er tatt fra fugleperspektiv, i omtrent nitti graders vinkel, og viser alt av detaljer fra de ulike narrativene som utspiller seg ombord i båtene. Skrogene er brukt som utgangspunkt for å ramme inn motivene, og sammen med den direkte vinkelen ovenfra og rett ned i båtene, dannes utgangspunktet for komposisjonen. Bildene, som går nærmest grenseoverskridende tett på, appellerer uunngåelig til kikkeren i oss. Via fotografiene kan vi som betraktere studere de fremmede i ro og mak, uten selv å bli sett. Det er lett å la fantasien løpe løpsk og behandle medbrakte gjenstander og matvarer, aktiviteter og interiørvalg, som indisier for våre subjektive oppfatninger av menneskene ombord. I tillegg til disse sosiale markørene, vil vi videre kunne spekulere over de ulike relasjonskonstellasjonene, gjennom å studere kroppsspråk, samspill og fysisk nærhet eller avstand”. – Maiken Winum (Utdrag fra boken Vessels, 2018).