Anne-Stine Johnsbråten: Good Wife, Wise Mother – Women in Japan

Plakat

Torsdag 5.mars kl.18.00 åpner utstillingen Good Wife, Wise Mother – Women in Japan på Fotografiens hus i Oslo. Japanske kvinners mange ulike roller i hverdag og arbeidsliv i en brytningstid mellom det moderne og det tradisjonelle er utgangspunktet for Anne-Stine Johnsbråtens dokumentarfotoprosjekt.

Jeg mener vi er bundet av de kjønnsrollene i Japan. De påstår at det er likestilling, men å servere te og vaske er fremdeles kvinnenes jobb i arbeidslivet.
– Chie Yano (48)

I utstillingen kommer kvinner i ulike aldre til orde. Hvordan er det å være kvinne i Japan i dag? Hva tenker de om sin frihet i et kjønnsperspektiv? Hvordan ser fremtiden ut?Tilsynelatende lever norske og japanske kvinner relativt like liv i moderne samfunn. Men bak den velpolerte japanske fasaden, har den lykkelige karrierekvinnen mange fasetter.

Kanako Satozaki (35) jobber i et oversettelsesfirma som har innført fødselspermisjon for kvinnene i bedriften. Yuki og Miziki er hennes førsteprioritet. Hele 60% av kvinnene slutter å jobbe etter de har fått sitt første barn, og bare 15% går tilbake i full stilling. Foto: Anne-Stine Johnsbråte

Dokumentarprosjektet er inndelt i tre deler. Oppstilte portretter av 100 kvinner er montert side ved side. Alle har svart på korte enquête intervjuer. Dagligdagse situasjoner der kvinner er sentrale er prosjektets andre del. Johnsbråten har fotografert de separate kvinnevognene på t-banen, vært på kvinne-wrestling, og vandret gatelangs i Tokyo, Kyoto, Kobe og Hiroshima. I den siste delen går fotografen tettere på enkeltkvinners hverdagsliv. Der møter vi blant andre go-go-danseren Manami, studenten Mai og tobarnsmoren Kanako både i fotoserier og i videointervjuer som presenteres som multimedieproduksjoner i utstillingen.

Utstillingen er støttet av Fritt Ord, Statens kunstnerstipend – Kulturrådet, Scandinavia–Japan Sasakawa Foundation og Scandinavian Photo – Fotovideoentusiastene.

Jeg er veldig glad fordi jeg gjør det jeg elsker å gjøre. Det er vanskelig å finne en god partner som forstår mitt yrke som danser, men allikevel tror jeg at jeg klarer å være meg selv og leve mitt liv. I fremtiden planlegger jeg å gifte meg og få barn. Jeg drømmer om å bli den beste go-go-danseren i Japan.
– Reina Hiaki (23)

Manami Sawa (27) er koreograf og danseinstruktør og underviser blant annet barn i hip-hop dans på samfunnshus rundt omkring i Tokyo. På kveldstid driver hun dansekompaniet Tokyo Party Time, som består av omlag 30 kvinnelige go-go-dansere. Mannen hennes støtter karrierevalget hennes, og kommer ofte for å se på. Foto: Anne-Stine Johnsbråten

 

Anne-Stine Johnsbråten (f.1983) – Dokumentarfotograf
Anne-Stine undersøker temaer som kjønn, identitet og diskriminering gjennom reportasje- og portrettfotografi. Hun har jobbet med dokumentarfotoprosjekter i Norge, Japan og Bangladesh, og har de siste årene stilt ut i gallerier og på festivaler i både inn- og utland, blant annet Henie-Onstad kunstsenter. I 2012 mottok hun Fritt Ords honnørpris for prosjektet Romfolket i Norge. Anne-Stine er med på Norwegian Journal of Photography #2 i regi av Fritt Ord, med bokutgivelse våren 2015.

Hvor: Fotografiens Hus finner du i Rådhusgata 20, og huset består av fotogalleri, kontorer for NFFs sekretariat, styre/møterom, bibliotek.
Utstillingsperiode: 5.mars – 29.mars 2015 – Utstillingen er gratis og åpen for alle
Åpningstider: Tirsdag-fredag kl.10:00-16:00, og lørdag og søndag kl.12:00-16:00
Utstillingsåpning: torsdag 5.mars kl.18:00.
Reiko Abe Auestad, professor i Øst-Asiastudier, språk og områdekunnskap åpner utstillingen.
Kunstneren vil være tilstede på åpningen.

GoodWifeWifeMother_FotografiensHus01
Seksuell trakassering i rushtrafikken har vært et stort problem, så egne kvinnevogner har blitt introdusert som en løsning på problemet i Tokyo og andre store byer. Foto: Anne-Stine Johnsbråten

 

Akari ”Shuri” Kondo (23), bakerst, gjør karriere i Japanese Pro-Wrestling, New Classic, som profesjonell wrestler. Hun drømmer om å bli kjendis gjennom wrestlingen, kickboxing eller et eller annet talent. Foto: Anne-Stine Johnsbråten
Studenten_Mai_lavoppløselig
Mai Yano (22) bor i drabantbyen utenfor Kobe med moren, Chie og søsteren, Yuki. Det er vanlig å bo hjemme til man gifter seg i Japan. Faren hennes bor og jobber i Tokyo og kommer hjem en gang i måneden. Foto: Anne-Stine Johnsbråten