GT Nergaard: Storvatn

Foto: GT Nergaard

I Storvatn møtes fiksjon og virkelighet, i en poetisk tolkning av samspillet mellom menneske og natur.

Siden 2009 har GT Nergaard vært i prosess med boken Storvatn, som har lansering og utstilling på Fotografiens Hus i mai 2021. Arbeidet er i krysningspunktet mellom fiksjon og virkelighet, og er en poetisk tolkning av samspillet mellom menneske og natur. Sentralt står vitalismen, kropp, sunnhet og solen som en rensende kraft. Mørket representerer en dystopisk motvekt og etablerer balanse og harmoni.

– Besteforeldrene mine bygde på 60-tallet en hytte ved innsjøen Storvatn, som ligger en times kjøring og en fergetur fra Trondheim. Der ferierte jeg hver sommer gjennom hele oppveksten frem til hytten ble solgt på starten av 90-tallet. Det jeg tok som en selvfølge den gang utvikler seg med tiden til et savn på grensen til en besettelse. Som et resultat av et vendepunkt i karrieren reiser jeg derfor i 2009 tilbake til Storvatnet på søken etter min egen fotografiske identitet og estetikken som har satt så sterke spor. Turen ender opp å bli et prosjekt som varer i over 10 år, og en bok som representerer essensen av alt mitt fotografiske arbeid, sier Nergaard.

– I prosjektet begrenser jeg meg til et minimalistisk uttrykk med enkle ingredienser. Noen ganger jobber jeg alene, for å absorbere inntrykkene og gjenskape landskapet i en poetisk form. Andre ganger jobber jeg med iscenesatte situasjoner hvor jeg benytter modeller som samarbeidspartnere. Det er ingen klær eller sminke, og ingen av bildene retusjeres eller manipuleres. Modellene fremstilles like ærlig og naturlig som landskapet de fotograferes i.

Velkommmen!