K. Linnea Backe: Bloom

Foto: K. Linnea Backe

Bildene til K. Linnea Backe handler om bevegelse og om livsdansen vi er en del av.

K. Linnea Backe er en norsk fotograf og tidligere musiker bosatt i NYC. Alle hennes fotografier handler om bevegelse. Dette i det alt som lever er bevegelse ned på cellenivå og dypere. Mange av fotografiene handler også om livsdansen vi er en del av og om hva vi som art ødelegger. Det er primært disse fotografiene som vises på Fotografiens Hus i denne utstillingen.

Den fotografiske praksisen til K Linnea Backe sentrerer seg mye om mørkeromsarbeide, dansefoto og portrett. Mørkeromsarbeide fordi hun anser at artisanpraksisen ved håndlagede trykk, utdanner øyet bedre enn noe annet. I tillegg ønsker hun en motvekt til det binære ved å lage fotografi analogt fra start til slutt. Dette er en langvarig prosess med endeløs eksperimentering; først i kamera, så med fargekorrigering i mørkerom, hvor hun arbeider med det hun tenker på som emosjonelle farger, og så til slutt med å retusjere bildene med pensel. Farge-mørkerommet er helt mørkt under arbeidsprosessen – papiret plasseres i holder i mørke, belyses ganske kort, korrigeres planlagt etter minne, legges i mørk boks for å bæres til fremkallerrommet. Alle verktøyenes plassering må huskes som i en koreografi. Det er stille og man kan møte seg selv der inne – på vondt og på godt.

K Linnea Backe sier dette om sin fotografiske praksis:

– Som tidligere musiker, er studiet av tonalitet og form viktig for meg og det samme er flyten i den melodiske linjen. Musikk er en måte å snakke uten å si, et medium hvor man gjemmer seg for å avsløre seg. Dette gir stor frihet, men denne er tonet ned, slik den er i fotografi. I fotografiet kan objekter brukes til å stille spørsmål uten å gi svar, og å studere av disse objektene i tid, berørt av lys, kan gi betrakteren kraft til å se i mørke.

Utstillingen er kuratert av Elisabeth Biondi.

Utstillingen åpner 2. april 2020 kl. 18.