Kai Tormod Hansen: Skogbunnens høsteventyr

Foto: Kai Tormod Hansen

Man trenger ikke å reise jorden rundt for å finne fotomodeller til spennende bilder. Det er plantebildene til Kai Tormod Hansen et bevis på.

«I skråningen nedenfor huset vokser liljekonvall. Det er få planter som er like fine å fotografere som liljekonvallen. Tidlig på sommeren er liljekonvallen i full blomst. Grønne lange slanke blader og en sped stilk med vakre hvite klokker med himmelsk lukt. Naturligvis må de fanges av kamera. Men sent på sommeren begynner noen av bladene å bli gyllenbrune. Og de hvite blomstene forvandler seg til røde bær. Høstregnet vasker ut gullfargen og liljekonvallens blader blir sakte vinterbleke. De blir tynne, skjøre, nesten som gjennomskinnelig hud. Det er da de er flotte modeller.»

Det er lang tradisjon for å fotografere planter i studio og enda lengre tradisjon for å samle planter til et herbarium. Men både å lage herbarium og det å kunne plantenes navn ser ut til å være fraværende i allmenndannelsen i våre dager. Barn lærer ikke lenger planters navn hverken på skolen eller fra foreldrene. Hvorfor ikke det?

Bildene her inviterer deg til å bruke tid på å se ordentlig på både liljekonvall og andre planter. Har du sett ordentlig på lav som vokser bak hytteveggen på fjellet? Lav har både en fascinerende biologi og et fotogent utseende. Vel verdt å spandere noen minutter på dem. Bruk anledningen til å virkelig se på plantene. Både de som henger på galleriveggen og de som vokser i grøftekanten.

Publikum inviteres også til å delta i utstillingen. I galleriet har du mulighet til selv å ta bilder. Ta med dine favorittblader eller blomster i høst- eller vårfarger eller bruk de plantene du finner i galleriet. Ta bilde med mobiltelefonen, tagg dem #skogbunnenshøsteventyr på Instagram og ta del i den virtuelle utstillingen.

Utstillingen Skogbunnens høsteventyr åpner torsdag 5. april kl. 18.