Nicole Rafiki: Ascension

Foto: Nicole Rafiki

I Ascension utforsker Nicole Rafiki hvordan krig, tvungen migrasjon og utenforskap påvirker identiteten.

Ascension, som betyr oppstigning på norsk, handler om Nicole Rafikis personlige og kunstneriske utvikling. Hun utforsker hvordan krig, tvungen migrasjon og utenforskap har vært med på å «skape» hennes identitet som kvinne og kunstner.

Et sentralt tema i denne utstillingen er Rafikis opplevelse av survivor’s guilt. Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet er flyktninger som gruppe mer utsatt for å utvikle psykiske helseplager i lang tid etter at trusselen er over. Barn av flyktninger er en spesielt sårbar gruppe.

– Jeg mener at det er både viktig og nyttig å ha en åpen dialog om kunst som terapi for flyktninger og andre med mentale helseutfordringer. For migranter som har opplevd overveldende opplevelser kan apati, sinne, vold, depresjon, selvskading eller annen negativ atferd bli et reaksjonsmønster. For meg var det en bevisst strategi å ta opp kampen for sunn mental helse gjennom denne prosessen som endte med en utstilling. For andre kan 1 tegning som aldri vises til noen være nok, sier Nicole.

Utstillingen er støttet av Fritt Ord og Oslo Kommune.

«Ascension» åpner torsdag 6. august kl. 18.

Velkommen!