Trine Melhuus: «Glede, tro og fremtid». En utstilling om 12 ungdommer fra Palestina og Norge

Dagens terror mot det palestinske folk gjør denne utstillingen dagsaktuell og gir et innblikk i hverdagslivet til landets ungdommer.

Ala er muslim og ber fem ganger om dagen. Foto: Trine Melhuus
Ala er muslim og ber fem ganger om dagen. Foto: Trine Melhuus

Utstillingen hadde premiere tidligere i år under Olavfestdagene i Trondheim. Nå kommer den til Fotografiens Hus!

Trine Melhuus mottok Trondheim Kommunes Ramallahstipend for 2013 og laget i den anledning utstilling og bok med navnet: ”Glede, tro og fremtid”. Her har hun fulgt seks ungdommer i Ramallah og seks ungdommer i Trondheim. Gjennom fotografi og samtale vil hun formidle palestinske og norske ungdommers hverdagsliv og deres tanker om fremtiden. Hun vil belyse kontrasten mellom et okkupert land som Palestina og et fritt land som Norge.

Alle de involverte møtte fotografen med et åpent sinn og inviterte henne inn i sine hjem. Trine Melhuus tok utgangspunkt i tre spørsmål:

  1. Hva gjør deg glad?
  2. Hva tror du på?
  3. Hva gjør du om fem år?

”Gjennom møtene med ungdommene blir jeg grepet av hvor kloke og reflekterte svar de ga. De ønsker alle å gjøre en forskjell med livene sine: for sin familie, venner eller storsamfunnet de lever i. De forteller om påkjenninger i form av sykdom, dødsfall og skilsmisser. Et eksempel er fra Palestina. En av ungdommene forteller om et liv omringet av en åtte meter ulovlig bygd mur som skiller bonden fra jorden han dyrker. Muren er voktet av væpnete soldater som utfører ydmykende kontroller til alle døgnets tider. Men, på tross av ulikheter i ungdommenes ytre omstendigheter er kilden til glede den samme: samvær med familie og venner, fysisk aktivitet  iform av ballspill, dans og musikk.”

Trine Melhuus gir oss et varmt innblikk i ungdommenes liv.

Willy fra Trondheim var russ i vår. Han er norsk, født i Norge av to kinesiske foreldre. Foto: Trine Melhuus
Willy fra Trondheim var russ i vår. Han er norsk, født i Norge av to kinesiske foreldre. Foto: Trine Melhuus

Velkommen til åpning i Fotografiens Hus 4. September 2014 kl. 18:00

Utstillingen varer til 28. September.