Memories

MEMORIES IN/BETWEEN 03.04.-25.05.2025

Joanna Chia-yu Lin, Siavash Kheirkhah og Sakib Saboor utforsker det komplekse forholdet mellom hukommelse, identitet og begrepet tilhørighet i en felles utstilling. Deres fotografiske tilnærminger til minner og skiftende identiteter bringer frem refleksjoner om tid, sted og hva som definerer «hjem». Utstillingen utfordrer betrakteren til å konfrontere hvordan personlige historier formes, forandres og overlever gjennom generasjoner, og hvordan vi navigerer i grenselandet mellom fortid og nåtid.

Joanna Chia-yu Lin
«Gjennom å dekonstruere og rekonstruere private rom prøver jeg å forstå hvordan minner bevares, transformeres eller motstår tidens påkjenninger.»

Joanna Chia-yu Lin utforsker minner og generasjonstraumer i sitt prosjekt Family Album, som er en del av hennes pågående arbeid As the Crow Flies. Prosjektet undersøker skiftende identiteter mellom steder og generasjoner, og hvordan vi forholder oss til begrepet hjem. Lin benytter seg av familiens mest intime rom som motiv – sminkebordene til hennes mormor, farmor og mor – for å speile kvinnens rolle i familien og de tause forventningene som overlever gjennom generasjonene. «Jeg undersøker hvordan personlige minner formes av de usagte historiene som ligger mellom oss,» sier Lin.

Hun bruker en teknikk der analoge fotografier blir digitalt bearbeidet og trykket, for så å dekkes med lag av transparent akrylmaling. Resultatet er bilder som gjennomgår en fysisk transformasjon, som minner gjør – forvrengt av tid, men samtidig bærende på noe konstant. Lins bilder skaper en dialog mellom fortidens arv og nåtidens søken etter forståelse. Hennes installasjoner reflekterer over de komplekse rollene kvinner spiller i asiatisk kultur, og hvordan kjærlighet, omsorg og plikt stadig forenes og kolliderer.

Biografi:
Joanna Chia-yu Lin (f. 1995, Chiayi, Taiwan, bosatt i Oslo) arbeider med å materialisere tid og minner gjennom fotografi, maleri, tekstil og installasjon. Hennes pågående prosjekt As the Crow Flies reflekterer over tilhørighet, hjem, sted og identitet. Lin har en MFA i Medium og Materialbasert Kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo og en BFA fra National Taiwan Normal University. Hun er nominert av Fotogalleriet som FUTURES-kunstner (Europa-basert fotografiplattform) i 2025. Hun har stilt ut på steder som Kunstplass, Tenthaus, og Foto Festivalen Oslo Negativ. Hennes verk er del av samlinger som Västra Götalandsregionen i Sverige og National Taiwan Museum of Fine Arts. Utstillingen er støttet av Kulturrådet og Norske Fagfotografers Fond.

Wedding Iran

Siavash Kheirkhah
«Bilder representerer ikke bare hva vi ser, men også hva vi ikke kan nå – de bærer på en evig lengsel etter å fange det uoppnåelige.»

Siavash Kheirkhah undersøker forholdet mellom bilder, minner og fravær i sitt prosjekt Tapt minnesmerke. Gjennom et utvalg av familiens fotografier, sammenstilt med elementet vann, utforsker han hvordan vi forholder oss til fortiden og minner. «Vann har alltid vært et symbol på både renselse og ødeleggelse, og i mitt arbeid speiler det hvordan vi forsøker å forstå fortiden, selv om vi aldri helt kan nå den,» sier Kheirkhah. Hans prosjekt omfatter bilder fra hans families reise og immigrasjon under Iran-Irak-krigen, og gir et visuelt uttrykk for søken etter hjem og tilhørighet.

Ved å bruke vannets fysiske kraft og symbolikk, viser han hvordan minnene forvrenges og tapper oss for sin opprinnelige form, men samtidig er de alltid til stede som et mysterium. Arbeidet hans konfronterer hvordan minner kan både berike og hemme vår forståelse av virkeligheten, og stiller spørsmål ved hvordan vi former vår identitet gjennom bildene vi bevarer.

Biografi:
Siavash Kheirkhah (f. 1988, Iran, bosatt i Bergen) er kunstner, filmskaper og pedagog med spesialisering i fotografi og film. Han har en bachelor i film fra Soore University, en master i fotografi fra Marmara University og en master i kunst fra Universitetet i Bergen. Kheirkhah utforsker minne og identitet, med et særlig fokus på forholdet mellom bilder og hukommelse. Han har hatt utstillinger i både Norge og internasjonalt, og hans arbeid har blitt vist på flere festivaler og gallerier. Utstillingen er støttet av Bergen kommune og Nofofo.

Sakib Saboor
«Identitet er som et lagdelt bilde, hvor hvert lag er et minne, et sted, en opplevelse som sammen danner en helhet.»

Sakib Saboor utforsker hvordan minner og steder sameksisterer i Flettede Minner, et fotografisk prosjekt som benytter flereksponeringsteknikken på 35mm film. Saboor begynte prosjektet med en tilfeldig dobbelteksponert filmrull, som førte til uventede visuelle kombinasjoner. Denne tilfeldigheten inspirerte ham til å bruke flereksponering som en metode for å reflektere hvordan identitet dannes gjennom overlappende minner og steder. «Hver eksponering bærer på et lag av minnet som ikke nødvendigvis er synlig ved første øyekast. Slik er også identiteten vår – et nettverk av lag som ikke alltid er åpenbare,» sier Saboor.

Hans bilder, som dokumenterer hverdagslige øyeblikk fra både Norge og Pakistan, skaper abstrakte visuelle komposisjoner som speiler identitetens kompleksitet. Gjennom bruken av gjennomsiktige materialer og det evige spørsmålet om hvordan minner utvikles og forandres, inviterer han betrakteren til å reflektere over sin egen forhold til tilhørighet og selvforståelse.

Biografi:
Sakib Saboor (f. 1999, Tønsberg) er fotograf med en bachelor i digital markedsføring fra Høyskolen Kristiania og spesialisering i fotojournalistikk. Hans arbeid er preget av visuell historiefortelling og utforskning av identitet gjennom fotografi. Saboor benytter både analoge og digitale teknikker for å uttrykke tematikk knyttet til fortid, fremtid og tilhørighet. Han har jobbet med dokumentarfotografi, og hans prosjekt Flettede Minner har blitt støttet av Fritt Ord og Trafo.