Fortellinger fra egen bakgård – en samtale mellom minoritetsmenn

I forbindelse med utstillingen «Bror» inviterer Fotografiens Hus til samtale mellom fotograf Brian Cliff Olguin, psykolog og dikter Usman Chaudhry, og forfatter Bjørn Hatterud. Samtalen modereres av skribent og kunstner Meera Manjit Kaur.

 

Dato: søndag 4. juni kl. 13.00

Sted: Fotografiens Hus – Rådhusgata 20, Oslo

Arrangementet er gratis

 

Gutter og menn begår oftere selvmord, taper i skolen og topper kriminalstatistikken. – Vi må ta menns likestillingsutfordringer på større alvor, uttalte kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen da man i 2022 satte ned Mannsutvalget til å undersøke norske menns utfordringer i samfunnet. Menn med minoritetsbakgrunn er spesielt utsatt, ettersom de i tillegg til de vanlige utfordringene kan føle på et utenforskap.

Med fotoprosjektet «Bror» har fotograf Brian Cliff Olguin tatt utgangspunkt i hverdagen til unge menn fra Holmlia, en minoritetsgruppe som fortsatt kan oppleve stigma fra storsamfunnet. Olguin er selv vokst opp på Holmlia, med arbeiderklasseforeldre fra Chile og Colombia. Med prosjektet vil han vise hvem de unge mennene som opplever stigmatiseringen er, og gi et innblikk i deres hverdag.

Samtalen på Fotografiens Hus tar opp spørsmål knyttet til representasjon, identitet og hvordan det er å fortelle fra egen bakgård. Hva gir det publikum og hvordan skiller disse fremstillingene seg fra de vi ellers møter i media?

Forfatter Bjørn Hatterud har skrevet om det å være minoritet, som ung, skeiv mann med nedsatt funksjonsevne i en liten bygd. Han har skrevet bredt om egne erfaringer med sin identitet, og er aktuell med en ny bok om en del av Oslo øst – «Blokka på Bjerke».

Usman Chaudhry er psykolog med minoritetsbakgrunn og har praksis i en del av Oslo hvor menn ofte føler på forventninger til maskuliniteten sin, og hvor det er stigma rundt psykisk helse. Chaudhry har nylig gitt ut en diktbok «Kall meg pakkis, jeg vet du vil» som tar utgangspunkt i egne og andres erfaringer om det å høre til en minoritet, og være mann og kjenne på sårbarhet.

Meera Manjit Kaur er moderator for samtalen. Kaur er kunstanmelder i Morgenbladet, Periskop og Kunstavisen, og er tidligere informasjonsansvarlig ved Fotogalleriet og Tenthaus. Kaur er selv kunstner, og har blant annet stilt ut ved Tenthaus, Norsk Billedhoggerforenings Skulpturtriennale, og Høstutstillingen. Hennes kunstneriske virke sentrerer rundt multikulturalisme, identitet og feminisme.