Foto: Berglind Rögnvaldsdóttir

Berglind Rögnvaldsdóttir – Grýla

03.03-27.03.2022

Med utstillingstittelen «Grýla» henviser kunstneren Berglind Rögnvaldsdóttir til en uhyggelig skikkelse fra islandsk folketro: Trollkjerringen Grýla. Ifølge fortellinger spiste hun en av sine ektemenn til frokost da hun hadde fått nok av forholdet. Dette mener i hvert fall de menn som i alle år har samlet på og publisert historier om islandsk folketro.

Berglind betrakter tvert imot den mystiske figuren Grýla som Islands første feminist og gransker Grýlas verden gjennom det kvinnelige blikket. Med digital og analog fototeknikk, skaper fotografen drømmeaktige scener som utforsker grensesnittet mellom det naturlige og unaturlige, feminisme og seksualitet.

Berglinds kunst er karakterisert av et feminint, iblant drømmeaktig preg, vanligvis drevet av det kvinnelige blikket. Hennes kunstverk er ment å utfordre det interne patriarkatet og måten mennesker møter den visuelle representasjon av kvinner.

Om utstilller:

Berglind Rögnvaldsdóttir er en samtidskunstner som hovedsakelig arbeider innen fotografi. Berglind (1985) er født og oppvokst på Island og deler sin tid mellom Reykjavik og Oslo.

Berglind har tidligere arbeidet med temaer som den kvinnelige brystvorten, #metoo-kampanjen og medias besettelse av seksualisering av kvinnekroppen og morsrollen.

Som islending har hun en sterk tilknytning og dyp respekt for naturen. Berglind jobber mye med Moder Jord som en måte å konfrontere kjønns- og seksualitetspolitikk, som en metafor for ideen om hva som er naturlig.