Foto: Julie Hrnčířová

Julie Hrnčířová // Urban Poetism

05.05-29.05.2022

Med prosjektet Urban Poetism stiller kunstner Julie Hrnčířová ut fotografier av hverdagsobjekter som – ved tilfeldighet, uhell eller mer eller mindre spontan menneskelig kreativitet – er blitt omgjort til midlertidige stillebener eller små kunstverk i seg selv.

Vi lever i en tid der gjenstander stadig forkastes og erstattes av nye gjenstander. Bildene til Hrnčířová viser ting som riktignok er i oppløsning og i ferd med å slites ut, men også at det fremdeles finnes en kontinuerlig innsats for å bevare og reparere disse eldre gjenstandene. Bak det som i hverdagen kan fremstå som forlatte, banale og flyktige motiver, ser Hrnčířová mening, kreativitet og oppfinnsomhet.

På samme måte som Hrnčířová betrakter disse hverdagsscenene med beundring og nysgjerrighet, kan hennes bilder gi oss som betraktere anledning til å se skjønnhet og betydning i ting vi ellers overser og kanskje tar for gitt.

Deler av utstillingen i Fotografiens Hus består av fotoinstallasjoner laget av materialer som tre, stein og keramikk. Installasjonene er inspirert av hverdagsscenene Julie Hrnčířová observerer og fotograferer. Flere av disse er blitt til ved å ombygge materialer fra tidligere prosjekter, og materialene kan videre gjenbrukes i fremtidige utstillinger.

Julie Hrnčířovás nettside

Julie Hrnčířová

Julie Hrnčířová (f. 1992) er en tsjekkisk kunstner bosatt i Oslo. Hennes kunstneriske praksis orienterer seg mot temaer som offentlighet, samfunnsnormer og det uventede – hun bruker gjerne snapshot-estetikk og humor for å vise oss vante omgivelser fra nye perspektiver. Hrnčířová har bodd i flere land i Europa, noe som har hatt innflytelse på hennes praksis og interessen for det vi omgir oss med i hverdagen.

I 2018 fullførte Hrnčířová en mastergrad ved fotoskolen Ecole Nationale Supérieure de la Photographie i Arles. Hun har studert og hatt flere kunstneropphold i Frankrike, Tyskland og Tsjekkia. Hrnčířová har deltatt i flere gruppeutstillinger, fotofestivaler og bokfestivaler i Europa. I 2021 stilte hun ut på Vårutstillingen 2021 på Fotogalleriet og gruppeutstillingen DETTE ÅRET på Fotografihuset. Hun var også soloutstiller ved galleriet INDUSTRIA i Brno i Tsjekkia, med det fotodokumentariske prosjektet «Invisible Workers» som handler om polske industriarbeidere i Norge.

«Urban Poetism» er Julie Hrnčířovás første soloutstilling i Norge.