Foto: Nicole Rafiki

Nicole Rafiki // Ascension

06.08-30.08.2020

I Ascension utforsker Nicole Rafiki hvordan krig, tvungen migrasjon og utenforskap påvirker identiteten.

Ascension, som betyr oppstigning på norsk, handler om Nicole Rafikis personlige og kunstneriske utvikling. Hun utforsker hvordan krig, tvungen migrasjon og utenforskap har vært med på å «skape» hennes identitet som kvinne og kunstner.

Et sentralt tema i denne utstillingen er Rafikis opplevelse av survivor’s guilt. Ifølge en rapport fra Helsedirektoratet er flyktninger som gruppe mer utsatt for å utvikle psykiske helseplager i lang tid etter at trusselen er over. Barn av flyktninger er en spesielt sårbar gruppe.

– Jeg mener at det er både viktig og nyttig å ha en åpen dialog om kunst som terapi for flyktninger og andre med mentale helseutfordringer. For migranter som har opplevd overveldende opplevelser kan apati, sinne, vold, depresjon, selvskading eller annen negativ atferd bli et reaksjonsmønster. For meg var det en bevisst strategi å ta opp kampen for sunn mental helse gjennom denne prosessen som endte med en utstilling. For andre kan 1 tegning som aldri vises til noen være nok, sier Nicole.

Utstillingen er støttet av Fritt Ord og Oslo Kommune.

Nicole Rafiki

Nicole Rafiki har en BA i Internasjonale Utviklingsstudier fra Oslo Met og en MA i Samfunnskommunikasjon fra Universitetet i Agder. Hun har tidligere jobbet med enslige mindreårige flyktninger, som journalist og dokumentarfotograf. Prosjektet “Descendants” som er et bidrag til FNs tiår for mennesker med afrikansk opprinnelse er blitt vist i offentlige utstillinger i Oslo, Trondheim, Kristiansand og Bergen. Siden hun begynte å jobbe med kunstfotografi i 2018 har hennes kunstneriske arbeid blitt vist i internasjonale gruppeutstillinger, inkludert på Afrikas største kunstmesse Turbine art fair i 2019.

“Ascension” er Rafikis første solo kunstutstilling i Norge.