Foto: Javad Parsa

Javad Parsa //
For frihet: Eksilirianere

26.10.-26.11.

Utstillingsperiode: 26.10.-26.11.2023

Utstillingsåpning: Torsdag 26. oktober kl. 18.00

 

Fotojournalist Javad Parsa stiller ut For frihet: Eksiliranere på Fotografiens Hus. Den prisvinnende fotografen har i over 14 år fotografert eksiliranere rundt om i verden. Alle har de forlatt sitt hjemland med et ønske om å leve i frihet.

Parsa ble i 2009 brått én av titusenvis av iranere som årlig forlater hjemlandet sitt. Han hadde fotografert demonstrasjoner i forbindelse med presidentvalget i Iran, og et av bildene ble publisert på forsida av Times Magazine. For å ikke bli arrestert, flyktet han først til Tyrkia. Det var her han begynte å fotografere det iranske flyktningmiljøet. Prosjektet fortsatte da han i 2010 kom til Norge. Siden har han fotografert livene til eksiliranere verden over. Bildene han stiller ut viser historier fra Norge, USA, Canada, Tyrkia, Israel og Hellas.

 

Alle har ulike grunner til at de har forlatt Iran. Men alle jeg har snakket med håper at de en dag kan vende tilbake – til et Iran hvor de har lov til å stemme i virkelige demokratiske valg, snakke fritt, kle seg som de vil og fritt utøve sin religion eller livssyn. – Javad Parsa

 

I Fotografiens Hus er prosjektet delt inn i seks ulike geografiske deler, som forteller om livene til eksiliranere bosatt i disse områdene. Fotoutstillingen retter også spesiell oppmerksomhet mot iranske kvinners rettigheter og frigjøring, under tittelen Kvinne, liv, frihet – slagordet til protestdemonstrasjoner som oppstod i 2022 da 22 år gamle Jina Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitiets varetekt.

 

Om Javad Parsa

 

Javad Parsa (f. 1985) er fotojournalist og NTB-fotograf. Han har tidligere jobbet som frilanser for VG og Dagens Næringsliv, og bildene hans er blitt publisert i aviser som The Washington Post, The Guardian og Le Figaro. Han mottok i 2023 prisen Årets bilde for fotografiet Kvinne, liv, frihet, som av juryen ble beskrevet som «et ikonisk bilde som peker mot fremtiden». Prosjektet om eksiliranere har også blitt publisert i nasjonal og internasjonal presse, blant annet A-magasinet, Dagens Næringsliv og The New York Times. Prosjektet er blitt gjennomført med økonomisk støtte fra Fritt Ord, og fotoutstillingen i Fotografiens Hus er støttet av Norske Fagfotografers Fond.