Foto: Kirsti Taylor Bye & Erik Betshammar

Kirsti Taylor Bye & Erik Betshammar – عين الإنسان / ‘eayan al-iinsan

28.10-21.11.2021

Utstillingen عين الإنسان / ‘eayan al-iinsan er et fotografisk undersøkelsesarbeid mellom Erik Betshammar og Kirsti Taylor Bye, der betrakterens egen opplevelse av kunstverkene er i sentrum.

I arbeidet med å skape utstillingen benytter Betshammar og Bye seg av vestlig idé- og fotografihistorie som et utgangspunkt for å undersøke både vår tids fotografiske situasjon samt hvordan vi bygger vår oppfatning av virkelighet.

Fotografiene i utstillingen er trikromater: fargebilder som har blitt til ved å sette sammen tre ulike eksponeringer av samme bilde, der hver eksponering har blitt belyst med en lyskilde i fargene rødt, grønt eller blått.

 

Tittelen på utstillingen – عين الإنسان / «‘eayan al-iinsan» – betyr «det menneskelige øyet» på arabisk og henviser til tidlig arabisk filosofi og teorier om optikk. Disse idéene bygget på de aristoteliske idéer og en forståelse av at det ikke er en ekstern lyskilde, slik som for eksempel solen, som blir oppfattet av øyet. Derimot mente man at det er øyet selv som sender ut stråler, belyser omverdenen og muliggjør synet.

Med dette i tankene har Betshammar og Bye jobbet med å skape en fotografisk utstilling der seerens subjektive opplevelse av arbeidene skal få ta større plass. Ved blant annet å arbeide med lyssetting og trykk på lette materialer som beveger seg ved små luftrørelser, ønsker kunstnerne å skape en utstilling der betrakterens tilstedeværelse og bevegelse i rommet virker inn på hvordan bildene er og blir betraktet.

Kirsti Taylor Bye & Erik Betshammar

Kirsti Taylor Bye (f. 1985 i Trondheim) bor og arbeider i Sverige. Hun er utdannet ved University for the Creative Arts (Farnham, Storbritannia) og Högskolan för fotografi ved Göteborgs universitet. Bye har blant annet stilt ut på Kurant (Tromsø), Galleri Rotor (Göteborg), Galleri Format (Malmö), Galleri 54 (Göteborg) og Museo Casa Giorgione (Castelfranco Veneto, Italia) og Galleri Box (Göteborg).

Erik Betshammar (f. 1985 i Västerås, Sverige) bor i Sverige og er utdannet ved Högskolan för fotografi ved Göteborgs universitet. I 2018 deltok han i prosjektet Tenthaus Winter Depot, vist på Galleri BOX (Göteborg). Betshammar har også stilt ut ved Fotografins hus (Stockholm), Centrum för fotografi (Stockholm), Galleri Format (Malmö) og Galleri Mors Mössa (Göteborg).
Betshammars bok ”Men i allt det diffusa, får vi ändå ett säkert grepp om omgivningens karaktär” ble utgitt i 2019 på Null & Void Books og vant prisen for svensk bokkunst 2019, utdelt av Kungliga Biblioteket i Stockholm.

Sammen har Betshammar og Bye stilt ut på Galleri [format] i Malmö, Høstutstillingen 2019, og Galleri Cora Hillebrand, Göteborg. De har også gitt ut boken ‘Ettersom/Eftersom’ og ‘Pamphlet I’, som er del av et pågående arbeid med å oversette Fox Talbots bok ‘The Pencil of Nature’ til norsk, svensk, samt bildene til et felles visuelt språk.