Foto: Jon Martin Austad – Lysobservasjoner

Jon Martin Austad – Lysobservasjoner

Caroline Mjøen – Trådløs spinner

21.03.-21.04.2024

Caroline Mjøen, Trådløs spinner

Fotografiens hus viser Caroline Mjøens prosjekt Trådløs spinner og Jon Martin Austads Lysobservasjoner. Nøkkelord for fellesutstillingen er klassisk sorthvitt, lys, abstraksjon og fotografens tilstedeværelse. 

I en samtid med kontinuerlige, raske inntrykk fra reklame, sosiale medier og KI, trekker Mjøen og Austad seg tilbake og observerer. Den ene fotografen beskriver det som en søken, den andre som en venteprosess. Begge jobber uavkortet i toner av sorthvitt, og viser til en mer dempet form for iakttagelse. Mjøen og Austad bringer oss inn i en verden hvor vi må se etter dette noe samtidig som de stiller spørsmål ved hva det er.

Utstillingsperiode:
21.03.-21.04.2024

Utstillingsåpning:
Torsdag 21. mars kl. 18.00

Caroline Mjøen  Trådløs spinner

Trådløs spinner er en serie metaforiske selvportretter. Caroline Mjøen (f. 1975) beveger seg i et landskap på søken etter lys, skygge og form. Prosjektet reflekterer over livet og dets ulike faser, hvor fotografiet understreker tilstedeværelse i øyeblikket. Iakttagelse er en mental øvelse som krever tålmodighet, og i samspill med følelser og det rasjonelle gjør Mjøen nye oppdagelser. Trådløs spinner er en utforskning av Mjøens egne omgivelser, og forteller slik sett noe om fotografen. Men resultatet kan også oppleves udefinerbart og tvetydig. Dette landskapet inviterer Mjøen tilskueren til å spinne videre i.  

Jon Martin Austad – Lysobservasjoner

Med mørke fotografier av sterkt lys inviterer Jon Martin Austad (f. 1985) til observasjoner sett gjennom ulike landskap. ”Lys” og ”mørke” skaper ulike konnotasjoner hos mennesker. Austad vil at vi skal nullstillle. Mørket har helt bevisst en fremtredende og bærende part i Austads bilder, for det er bare slik man kan gjøre ekte lysobservasjoner – og ikke omvendt slik vi kan forledes til å tro. Når alt er mørkt, er det lyset vi observerer. Bildene hans viser oss, sakte, hvordan lyset påvirker alt vi ser. 

Utstillingen er kuratert av Stig Marlon Weston.

Fellesutstillingen er støttet av Norske Fagfotografers Fond.

Åpningstider i påsken: Fotografiens Hus er stengt skjærtorsdag, langfredag og første påskedag. Vi holder åpent 27. og 30. mars.